Materiale folosite în pictură
Respect pentru artă

Traverse - “Pene”

Publicat de artex la 1 - Martie - 2009

Traversele sau “penele” - Sistem de consolidare a panoului de lemn

Traversele sunt stinghiile transversale aplicate pe spatele panourilor pictate altadata. Confectionate dintr-o esenta lemnoasa mai moale decat a panoului sau dintr-una similara, ele se pot opune dezmembrarii si tendintei spre curbura a acestuia, dar cu masura, fara strangulari ce s-ar putea solda cu fisuri.

Forma traverselor si numarul acestora variaza. Daca la inceput aveau un profil dreptunghiular si se aplicau fie cate una in centru, fie cate 2 in parti cu ajutorul cleiului si a cuielor de lemn sau de fier, mai tarziu sistemul se modifica, incepand a fi “incastrate” partial in “carnea panoului”.

Realizate din stinghii lungi cu forme rectangulare devin apoi, usor conice in lungime, cu sectiunea trapezoidala si sunt semiincastrate in santuri facute pe masura lor. Nu se mai lipesc, ci se fixeaza prin simpla intepenire (batere), pentru a nu crapa.

De regula, exista 2 traverse la fiecare panou, asezate simetric si relativ apropiate de marginea de sus si de jos, fiecare avand dispusa conicitatea in sens invers, una fata de alta.

Alte articole despre materiale pictura...

 • Lemn
  Istoric Istoria panoului de lemn incepe cu sarcofagele egiptene vechi de cateva mii de ani, continua cu pictura portabila, apoi cu panourile pictate in encaustica; in Evul Mediu a avut o si mai larga utilizare: icoanele
 • Parchetajul
  Parchetajul consta in incrucisarea unor stinghii de lemn pe spatele panoului. O serie de stinghii verticale, egale ca dimensiuni, sunt lipite pe panou in sensul fibrelor lemnului, la distante regulate; acestea fiind prevazute cu orificii dispuse
 • Rama integrata sau cadrul fix din lemn
  Rama integrata este un alt mijloc care contribuie la consolidarea panoului, destul de mult folosit in pictura de traditie bizantina. Din grosimea initiala a panoului se degroseaza cu dalta si se niveleaza cu unelte corespunzatoare “oglinda”
 • Sasiu-cadru
  Sasiul-cadru este un sistem simplu si eficace de mentinere a planitatii panoului, asupra caruia nu se intervine nici macar prin incleiere, lemnul putand sa lucreze liber.
 • Sanguina
  SANGUINA (lat. sanguis - sange) - oxid natural de fier - varietate teroasa, de un rosu temperat, care se foloseste din antichitate pana in zilele noastre. Cea mai cautata sanguina antica si medievala a fost oxidul

2 Comentarii pentru “Traverse - “Pene””

 1. [...] articol la “Traverse - “Pene”) Icoane, [...]

Lasă un comentariu